Masa Tenisinde Backhand Blok

Forehand blokta olduğu gibi, backhand blok da gelen topun hızını ve spinini kullanarak topun karşıya gitmesini sağlar. İki vuruş arasındaki en büyük fark, backhand blok vuruşunun vücudun tam önünde yapılmasıdır. Forehand blokta ise topla temas vücudun sağ ve ön tarafında gerçekleşir.

Masada backhand bölgesinde (sağ elliler için ortanın sol tarafında) yaklaşık 30 cm kadar uzakta top bekleme pozisyonunda durun. Vücudunuzu yana doğru döndürmeden, gelen topa vurmalısınız, topun vücudunuzun tam ortasına çarpacak şekilde durmanız lazım. Vücut ağırlığınızı her iki bacağınıza eşit şekilde dağıtmalısınız. Vücudunuzun üst kısmı hafifçe öne eğilmiş olacak ve dirsekleriniz vücudunuzun ön ve alt tarafında olmalıdır.

Top yükselirken, en üst noktasına ulaşmadan hemen önce raketinizi sabit tutarak topun yolunu kesin. Kolunuzun ön kısmı ile raket açısını, topun karşıya yükselmeden gitmesini sağlayacak şekilde ayarlayın. Eğer top karşıya yükselerek gidiyorsa, raketinizi masaya doğru daha fazla kapatmanız gerekir. Eğer top fileye takılıyorsa, raketinizin ucunu masadan yukarıya doğru kaldırarak açıyı büyütün.

Ayak Hareketi Olmadan Backhand Blok

Robotunuzu, masanın backhand tarafına, yavaş ve seyrek şekilde topspinli atış yapacak şekilde ayarlayın. Backhand blok vuruşunu, forehand bloktaki gibi, aynı sırayla çalışın. Önce çapraz karşıya, sonra düz karşıya, en son olarak da sıralı olarak düz ve çapraz karşıya blok yapmayı deneyin. Topun sıklığını ve hızını yavaşça artırın. Bu çalışmayı yaparken her vuruşu 50 defa hatasız şekilde yapabiliyor olmalısınız.

Topa vururken ileriye doğru hareket yapmamaya dikkat edin. Sadece raketinizle topun yolunu kesip, topun kendi hız ve falsosuyla karşıya gitmesini sağlayın. Raket açısıyla denemeler yaparak, topun her defasında fazla yükselmeden karşıya gitmesini sağlayın.

Ayak Hareketiyle Backhand Blok

Raketin açısına dikkat edin. Gelen topun topspini karşılamak için hafifçe öne doğru eğilin; topu çapraz karşıya göndermek için ise hafifçe sağa doğru eğilin. Vücudun üst kısmı masanın tam karşısında ve hafifçe ileriye doğru eğilmiş olmalı. Sağ dirsek vücudun sağ ve ön kısmında olmalı. Neredeyse raket tarafından kapatılmış olan sol el, raket tutan elin dengesini sağlıyor. Ağırlık, her iki bacak üzerine dengeli bir şekilde dağılmalıdır.

Toplar, masanın ortası ile backhand köşesi arasında gelişigüzel bir şekilde gelecektir. Hatasız bir şekilde yapana kadar çapraz backhand blok çalışın. Sonrasında düz karşıya blok yapmayı deneyin, ve en son olarak da sıralı olarak düz ve çapraz blok yapmayı çalışın. Bu çalışmaları yaparken, topun masanın backhand tarafına rastgele noktalara yavaşça gelmesini sağlayın. Top size doğru gelmeden önce daima vücudunuzu topun geleceği yerin tam önüne getirin. Eğilip kolunuzu uzatarak topa doğru eğilmekten kaçının. Ayağınızı hareket ettirin! Dirseğinizin vücudunuza yakın olmasına dikkat edin.

Robotun kafa pozisyonuna bakarak, topun nereye geleceğini önceden görmek ve o yöne hareket etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu çalışmaları normal hız ve frekansta yaptıktan sonra, top hızını ve frekansını yavaşça artırarak, hata yapmadan blok yapabilecek şekilde beceri limitinize ulaşın.

Masa Tenisinde Forehand Ve Backhand Vuruşlarını Birleştirmeyi öğrenmek için TIKLAYINIZ