Öğrenmeniz gereken ilk vuruş forehand bloktur. Bu vuruş “blok” olarak adlandırılır, çünkü topun geliş yolunu raketinizle kesersiniz. Bu vuruşu yaparken topa sert bir vuruş yapmadığınız için, adeta topa vurmuş gibi hissetmezsiniz. Beyzboldaki “bunt” hareketinde olduğu gibi, sadece topun yolunu raketinizle kesersiniz. Blok vuruş, gelen topun hız ve falsosunu kullanarak topa ekstra hız veya falso eklemeden ağın karşı tarafına yönlendirir. Topspin vuruşlarına karşı etkili bir savunma yöntemidir.
Blok vuruşu yaparken, top yükselip tepe noktasına ulaşmadan hemen önce raketinizi hareketsiz bir şekilde topun önüne tutun. Topun fazla yükselmeden karşı tarafa gitmesini sağlamak için raketin masa ile yaptığı açıyı değiştirebilirsiniz. Eğer top karşıya yüksek gidiyorsa, raketin yüzeyini masaya doğru yaklaştırarak açıyı küçültmeniz gerekir. Eğer top alçaktan gidip fileye takılıyorsa, raketin ucunu yukarı kaldırarak açıyı biraz büyütün.
Yeni başlayanların sık yaptığı hatalardan biri, forehand vuruşa hazırlanırken serbest olan ellerini masaya koymak veya masadan destek almak için kullanmaktır. Bu, kurallara aykırıdır ve maçta sayı kaybetmenize yol açabilir. Bu yüzden serbest elinizi havada tutarak dengenizi sağlamaya çalışın.
Forehand Hareketi Yapmadan Forehand Blok Yapmak
Artık robota karşı oynamaya hazır olduğunuza göre, raketinizi alın ve bileğinizi hafifçe yere doğru eğik, raketin yüzü ise yere dik olacak şekilde tutun. Masa orta çizgisinin sol tarafında, resim 7’de gösterildiği gibi pozisyon alın (sol elle oynayanlar orta çizginin sağ tarafında durmalı; sonraki talimatlarda sağ ve solu ters olarak takip etmeliler). Power düğmesine basın ve toplar yüklenirken gelen toplara, raketi sabit tutarak forehand blok yapmaya hazırlanın. Topa doğru hamle yapmayın. Top masada zıpladıktan sonra, en üst noktasına gelmeden önce raketinizi hareketsiz tutarak topun yolunu kesin. Raket açınızı ayarlayarak, topu her defasında file üzerinden fazla yükseltmeden (5-7 cm yükseklik) karşıya göndermeye çalışın. Gelen topun hızını ve falsosunu kullanarak, topu geri yönlendirin.
Raket açısına dikkat edin. Topun üzerindeki topspini dengelemek için raketi hafifçe masaya doğru eğik tutun. Aynı zamanda, topu çapraz göndermek için raketin yüzünü hafifçe sola eğin. Vücudunuz da hafifçe sağa doğru eğilmiş olmalı ve ağırlığınızın %60’ı sağ ayağınızda toplanmalıdır.
Vuruş sırasında topa ekstra hız katmayın. Bileğinizi sabit tutarak raketi masaya doğru hafif eğik şekilde koruyun. Amacınız, hata yapmadan peş peşe 50 blok yapabilmektir.
Çapraz blokları hatasız ve alçaktan yapmaya alıştıktan sonra, bileğinizi hafifçe geriye doğru bükerek bloklarınızı çapraz yerine düz yönlendirmeye çalışın. Bu bloklarda da aynı şekilde hatasız ve alçak vuruş yapmaya odaklanın. Buradaki hedefiniz de, 50 hatasız blok yapabilmek.
Bir sonraki adımda, blokları bir çapraz bir de düz olacak şekilde sıralı yapmaya çalışın. Peş peşe 25 çapraz blok yaptıktan sonra bir tane düz blok ekleyerek devam edin. Bu aşamaya alıştıktan sonra, topların hızını ve sıklığını artırmaya hazırsınız demektir.
Frekans ayarını kapalı duruma getirin. Top hızını 3-3,5 aralığında ve toplar masanın arka tarafına gelecek şekilde ayarlayın. Frekans ayarını 4’e getirerek peş peşe 50 hatasız çapraz blok yapana kadar çalışın. Aynı çalışmayı düz bloklar için de tekrarlayın. Son olarak 25 hatasız çapraz ve düz blok sıralı yapmayı hedefleyin.
Frekans ayarını kapalı duruma getirin ve top hızını daha yüksek bir seviyeye çıkarın. Frekansı açtığınızda, önceki seviyeden daha hızlı olacak şekilde ayarlayın. Top hızı ve frekans ayarlarının aynı seviyede olması gerekmez (blok çalışırken genelde farklı ayarlarda tutulur). Kafa açısını da, topun masaya düşeceği açıya göre ayarlamanız gerekebilir. Top hızını 3-4 aralığının üstüne çıkardığınızda, topun önce karşı sahada sekecek şekilde kafa açısını yükseltin. Çapraz, düz ve karışık blok çalışmaya devam edin. Top hızını artırdıkça raketi doğru pozisyona getirebilmek için masadan biraz uzaklaşmanız gerekebilir.
Not: Top hızı arttıkça, topa hamle yapmaktan kaçınmak daha da önemli hale gelir. Her aşamada, hız ayarını artırmadan önce düzenli blok yapabiliyor olmanız gerekir. Top hızını ve frekansını, beceri sınırınıza veya top kontrolünüzü kaybetme noktasına gelene kadar artırın. Bu seviyeyi not etmek faydalı olacaktır.
Ayak Hareketleri İle Forehand Blok
Şu anda maksimum limitlerinize ulaştığınızda, vuruşlarınıza hareket eklemeye hazırsınız demektir. Robota hareket eklemek için ana düğmeyi kapatın, tarama kontrol seviyelerini sağ el için 1 ve 4, sol el için ise 3 ve 6 konumuna getirin. Top hızını, bir önceki derste belirlediğiniz maksimum hızdan 1-2 seviye daha düşük bir ayara getirin.
Ana düğmeyi açın ve frekans ayarını rahat bir seviyeye getirin. Toplar, masanın ortası ile forehand tarafı arasında rastgele bir şekilde gönderilecektir. İlk olarak hatasız çapraz blok yapmaya çalışın, ardından düz blok yapın ve son olarak sıralı şekilde çapraz ve düz blok yapmaya odaklanın. Bu hareketleri yavaş hızda yapın. Hatasız blok yapmaya alıştıktan sonra hız ve top frekansını kademeli olarak artırarak, hata oranınızı minimumda tutarak en yüksek seviyenize çıkın.
Robotun kafasına dikkat ederek, topların nereye gideceğini önceden tahmin edip ona göre pozisyon almak faydalı olacaktır. Forehand vuruşu yaparken, yana doğru hareket ederken ayağınızı topa doğru yönlendirmek önemlidir. Topa uzanmak veya vücudunuzu fazla eğmekten kaçının. Vücudunuz tek parça olarak hafifçe öne eğik durumda olmalıdır. Unutmayın, daima önce hareket edin, sonra vuruş yapın. Topa uzanmak yerine doğru pozisyonda kalmaya çalışın. Hareket etmekte zorluk yaşıyorsanız, masa tenisi gölge ayak hareketleri çalışması yapmanız faydalı olacaktır.
Masa Tenisinde Backhand Blok öğrenmek için TIKLAYINIZ