Bir maç esnasında masa tenisi taktikleriniz çok önem taşır. Ama hangi taktik sizin için doğru, uygundur?
Bölüm 1
Masa tenisi taktiklerine neden ihtiyaç duyarsınız? Hepsinden öte, oyunun amacı basittir. Topu rakibinizden daha uzun süre oyunda tutabilmektir. Eğer istikrarı bir şekilde kazanmak istiyorsanız yapılacak daha çok şey vardır..
Taktikler Genelde Üç Ana Beceriye Dayanır;
- Topu oyunda tutabilme yeteneği,
- Topu masanın belirli kısmına atabilme yeteneği,
- Boşluk ve kazandıran şutlar atabilmek için farklı tip ve miktarda spin ve farklı sürat kullanarak rakip üzerine baskı uygulayabilme yeteneği…
Şimdi kullanabileceğiniz altı faydalı taktiğe göz atalım;.
6 Masa Tenisi Taktiği
1. Rakibinizin zayıf yönüne oynayın.
2. İstikrarlı bir şekilde oynayın ve zafiyet göstermeyin.
3. Rakibinizi masanın etrafında hareket ettirin.
4. Vuruşlarınızı değiştirerek oynayın.
5. Hız, spin ve vuruşlarınızın yönünü değiştirin.
6. Kendi dayanma gücünüzle oynayın.
Bunları sırayla incelersek;
- Rakibinizin zayıf yönüne oynayın. Böyle oynayabilmek için önce zayıf yönleri belirlemek gerekir. Eğer rakibin oyununu daha önce görmediyseniz bunları oynadığınız maç sırasında keşfetmeniz gerekir. Topu zayıf noktayı bulana kadar masanın değişik yerlerine ve farklı vuruşlarla oynayın. Bir zafiyet keşfettiğiniz zaman sürekli aynı şekilde sayı kazanmaya çalışın. Rakibinizin backhandi daha zayıftır veya yüksek dönüş toplarına karşı daha zayıftır, ya da güçlü topspine veya backspine karşı zayıf olabilir. Her zaman rakiplerinizin beklediğiniz yönleri zayıf olmayabilir.
- İstikrarlı bir şekilde oynayın. Kullanabileceğiniz en iyi masa tenisi taktiklerinden birisi basitçe topu rakibinizden daha uzun süre oyunda tutmaktır. Tüm vuruşlarınızda istikrarlı olarak, genellikle rakibinizin hatalarından sayılar kazanabilirsiniz. Bu doğal olarak antrenman, alıştırma ve uygulama gerektirir.
- Rakibinizi masanın etrafında hareket ettirin. Rakibiniz çevik mi? Ayaklarını iyi kullanıyor mu? Şutlarınızı masanın değişik yerlerine doğru yapın ve topu en avantajlı olarak nereye atmanız gerektiğini bulmaya çalışın. Rakibinizi hatalı pozisyonda bırakmaya çalışın. Örneğin; forehand dan backhand e yönü değiştirin veya geniş pozisyonlarda oynayın. Alternatif olarak vuruşlarınızın uzunluğunu değiştirin. Bir vuruşta fileye yakın, diğerinde ise rakip sahasının ufuk çizgisinde yakın atış yapın.
- Vuruşlarınızı değiştirerek oynayın. Eğer sürekli aynı tarz vuruşlarla oynarsanız rakibiniz bu vuruşlara alışır ve bir sonraki vuruşunuzu doğru tahmin ederek karşılayabilir. Bu nedenle rakibinizi yenebilmek için değişik vuruş çeşitlerini kullanmaya çalışmalısınız. Örneğin; bütün vuruşlarınızı masanın aynı yerine doğru yapmayın. Ya da vuruşlarınızın süratini değiştirin, farklı vuruşları geniş yelpazede değiştirerek kullanmaya çalışın.
- Hız, spin ve vuruşlarınızın yönünü değiştirin. Vermiş olduklarımız taktik 4’te ifade edildiği gibi, eğer sürekli aynı tür vuruşlarla oynarsanız rakibiniz bu vuruşları alışır ve doğru tahmin ederek karşılayabilir. Yani hız, spin ve vuruş yönünüzü değiştirmelisiniz.
- Kendi dayanma gücünüzle oynayın. Daha önce anlatılan 5 taktik önemli olmakla birlikte kendinizi iyi tanıyarak dayanma gücüyle oynamanız gerektiğini de hatırda tutmak önemlidir. Rakibinize kendi stilinizi kabul ettirmeye çalışmalı, onun maçın seyrini ele geçirmesine izin vermemelisiniz. Örneğin; atak oynayan biriyseniz, en iyi vuruşlarınızı oyunun mümkün mertebe başlarında yapmaya çalışın. Bu rakibinizin size oyununu kabul ettirmesine engel olacaktır.
Üç genel oynama stili ve bunların güçlü ve zayıf yönlerine bir göz atalım.
ATAK/HÜCUMCU STİLİ
Güçlü Yanları:
- Üçüncü top hücumda maksimum avantaj sağlar,
- Spin ve hızı değiştirebilir,
- Devamlı topspin kullanımı rakibin açma yapmasını zorlaştırır.
Zayıf Yanları:
- Çok fazla bedeni güç gerektirir,
- Toparlanmak için daha çok zaman ve daha uzun vuruşlar gerekir.
BLOKÇU / KARŞI VURUŞÇU STİLİ
Güçlü Yanları:
- Tepki verme ve tahmin etme hızı,
- Topu erken alır,
- Rakibin hız ve topspinini kullanır.
Zayıf Yanları:
- Hız ve spin değişimlerinde zayıf kalır,
- Sık sık aşırı derecede spinde zorlanır.
SAVUNMACI STİL
Güçlü Yanları:
- Sabır ve İstikrar,
- Spini değiştirir,
- Her bir yüzü topu farklı etkileyen raket kullanabilir.
Zayıf Yanları:
- Çok fazla bedeni güç gerektirir. Masanın kenarında hem ileri geri, hem yanlara hızlı bir şekilde hareket edebilmeyi gerektirir.
- Kısa toplara hamle yapamayabilir.
Bölüm 2
Hangi taktikle oynadıysanız oynayın, nasıl oynayacağınızı etkileyen iki önemli faktör kendinizi toparlayabilme ve doğru tahmin yapabilmedir. Masa tenisi son derece hızlı bir oyun haline geldi. Bu nedenle vuruşumuzu yapmaya ve rakipten dönecek olan toplara bir sonraki vuruşu yapmak için kendinizi toparlamalısınız. Bu esnada rakibinizin de bir sonraki hamlesini doğru tahmin etmelisiniz.
Şimdi bunları nasıl yapacağımızı inceleyelim:
Kendini Toparlama
Hangi taktikte, hangi vuruş çeşidiyle oynarsanız oynayın, topun rakibinizden size çevrildiğini varsaymalısınız ve bir sonraki vuruş için hazır olmalısınız.
Yukarıdaki resim hazırda bekleme duruşunu göstermektedir. Raketin yerle açısı dik açıdır. Top beklerken bu duruşa dönebilmelisiniz.
Bir sonraki vuruş için nerede durmanızın doğru olacağı yaptığınız vuruştaki yeriniz tarafından belirlenir, çünkü rakibinizin seçenekleri sizin vuruşunuzla yarattığınız açıyla sınırlıdır.
Sağ elle oynanan bir oyuncu için örneğe göz atalım:
Eğer topu rakibinizin forehand köşesine atarsanız onun topu gönderebileceği alan buradaki üçgen ile gösterilmiştir. Üçgenin iki köşesi rakibin topu gönderebileceği uç noktaları belirtir. Bu durumda siz bu iki uç noktalar arada durmalısınız. Yani sağ(R) sol(L) ayağınızın duruş yeri şekilde görüldüğü gibidir.
Buna karşılık eğer topu rakibinizin backhand köşesine atarsanız onun topu gönderebileceği alan aşağıdaki üçgen ile gösterilen alan olacaktır. Yine üçgenin iki köşesi rakibinizin topu gönderebileceği uç noktaları belirtir. Bu durumda siz yine iki uç nokta arasında durmalısınız. Sağ ve sol ayaklarınızın yeri şekilde görüldüğü gibidir.
İyi bir kendini toparlamanız olması kadar, rakibinizin bir sonraki vuruş hamlesini doğru tahmin edebilmek de çok önemlidir.
Bir masa tenisi maçı esnasında rakibinizden dönen topa karşı hazırlanabilmek için gerekli süre çok kısadır. Bu süre eğer rakibinizin topa vurduktan sonra topun hareketine reaksiyon vermek şeklindeyse daha kısadır. Yani rakibinizin oyununda topun yönünü doğru tahmin edersiniz. Vuruş öncesi hazırlanabilmek için gerekli azami zamana sahip olursunuz. Topu sürekli gözlemeye ek olarak rakibinizin raket kolunda özellikle gözleyerek niyetini doğru tahmin edersiniz.
Ek olarak rakibin güçlü ve zayıf yönlerini hakkında bilgi edinip onu kolayca yenip galip gelebilirsiniz.
Masa Tenisine Yeni Başlayan Çocuklar İçin Önerileri öğrenmek için TIKLAYINIZ